Μεθώνη

Στην αρχαιότητα λεγόταν Πήδασσος ενώ ο Παυσανίας αναφέρει πως η πόλη λεγόταν και Μοθώνη, από τη μυθική πέτρα στην οποία χτίστηκε το κάστρο της (στο σημερινό μεσαιωνικό κάστρο σώζονται ακόμα τμήματα αρχαίων οχυρώσεων). Ο Όμηρος την χαρακτηρίζει Αμπελόεσσα και ήταν μία από τις επτά “ομορφοβαλμένες πόλεις” (ευναιόμενα πτολίεθρα) που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να τον κατευνάσει.

Στα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα πέρασε στην κυριαρχία των Σπαρτιατών και, ενώ η υπόλοιπη Μεσσηνία απελευθερώθηκε το 370 π.Χ., η Μεθώνη χρειάστηκε να περιμένει άλλα 30 χρόνια για να ελευθερωθεί με την παρέμβαση του Φίλιππου της Μακεδονίας.

Η πόλη είναι σήμερα πλούσια σε αρχαία, βυζαντινά και βενετσιάνικα μνημεία (εκκλησίες, τζαμιά και οχυρώσεις) αλλά αυτό που δεσπόζει στην εικόνα της είναι το επιβλητικό της κάστρο με το χτισμένο πάνω στη θάλασσα Μπούρτζι. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα κάστρα στον ελλαδικό χώρο και χτίστηκε το 1209 μ.Χ.

Γι’ αυτό, αν βρεθείτε στη δυτική Μεσσηνία, μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μεθώνη και να περπατήσετε σε όλο το κάστρο μέχρι το μαγευτικό Μπούρτζι.

 

 

Share Button

V.Apartments©2022 Developed and Designed by Webicon